Tips bij aankoop of huren van een fietsendrager. 

 

Geachte gebruikers:

Hieronder gaan we zo goed mogelijk en onafhankelijke informatie aan u geven waar u op moet letten bij aankoop van een fietsendrager.

Waarom er is toch al zoveel informatie beschikbaar, zou u zeggen?

Dat klopt alleen gezien de klachten dat mensen verkeerd geÔnformeerd worden hebben we besloten al deze info te verzamelen en op onze site te zetten.

We beginnen bij het begin.

Controleer op uw auto de max. kogeldruk

Deze vind u naast de trekhaak op het type plaatje

U ziet rechts onder de tekst vert. load en dan 75 kg dat betekent dat uw trekhaak een max. kogel druk mag hebben van 75 kg. Indien u deze niet kan vinden bij de trekhaak dan moet u het instructie boekje van uw auto op nazien mocht u het dan nog niet vinden dan adviseren we u contact op te nemen met de dealer of met de trekhaak fabrikant zoals op de foto staat aangegeven bij deze auto Brink.

Klik op deze link voor meer info van Bosal trekhaken

Klik op deze link voor meer info  van Brink trekhaken  <<<<Klik op deze link vul u kenteken in en klik op meer info en u ziet dan o.a wat u kogeldruk van u auto is.

 

Waarom deze info?

Stel u heeft 2 elektrische fietsen  deze wegen zonder accu bv 25 kgdus 2 fietsen te samen is 50 kg.

Dan uw fietsendrager zelf deze weegt 16,5 kg 

Alles te samen

Fietsen 2 x 25 kg = 50  kg

Fietsendrager       = 16,5 kg

Totaal gewicht = 66,5 kg dus bij deze auto is dit geen probleem.

Let wel op!

Er zijn auto's bij ons bekent waarvan de kogeldruk 35 kg bedraagt en ook autoís waarbij het niet eens mogelijk is om een fietsendrager te monteren.

Want 2 normale fietsen wegen ongeveer 15 kg per stuk dit maal 2 en de fietsendrager alles te samen komt dit op 46,5 kg dus helaas gaat dit dan niet lukken.

Voor de Toyota Aygo en diverse andere merken leveren ze geen trekhaak zonder fietsendrager zodat u verplicht bent om er een te kopen uit hun assortiment.

Bij navraag is me vertelt door Bosal dat dit niet hoeft maar men kan dan evt. een losse kogel bestellen bij ze waardoor wel naar eigen wens en keuze een fietsendrager kan monteren maar let wel op de kogeldruk.

Sites van trekhaak leveranciers

Voordat mensen besluiten een nieuwe auto te kopen kijk even op de onderstaande link en selecteer uw automerk en model en download de handleiding, daar staat ook de kogeldruk vermeld.

Klik op deze link voor meer info van Bosal trekhaken

Klik op deze link voor meer info  van Brink trekhaken

 Schuine trekhaak 

Er zijn diverse Europese automerken die een schuine trekhaak  hebben.

Wat heeft dit als gevolg?

Als u een fietsendrager op de trekhaak zet dat deze de stand van de kogel aanneemt en dan ziet u dat ook uw fietsendrager achter over gaat hangen.

Dit probleem kan opgelost worden door een hulpstuk of een aanpassing van de bevestiging van uw fietsendrager

Gewicht Fietsen

We hebben hierboven een voorbeeld omschreven van een elektrische fiets  van 25 kg maar dat zijn ze niet allemaal.

De gewichten van deze fietsen kunnen variŽren tussen de 25 en 35 kg per stuk zie uw handleiding van uw fiets of informeer uw fietsenzaak omtrent deze.

 

Gewicht fietsendragers

Er zijn diverse fietsendragers in omloop maar de ene is nog mooier en nog beter en zwaarder.

Kijk niet altijd direct naar het uiterlijk en naar de prijs.

Vele worden door middel van gesponsorde advertentie's aangeprezen maar zijn die wel zo goed ?

Wat bedoelen we hier mee, nou je hebt een fietsendrager die u door middel van een mechanisme kan laten zakken en zo de fietsen er op rijden, deze weegt 21 kg en u heeft een fietsendrager waar u de fietsen op moet rijden en deze weegt  16 kg.

Welke zou u kopen,  ja die waar je zo op kan rijden  gemak dient de mens, helemaal mee eens.

Alleen die fietsendrager moet ook nog een keer van de auto af dus dat betekent dat u per keer 5 kg extra moet tillen en evt. ophangen aan de muur in uw garage of in de berging dus wees bewust op dit.

Als u besluit er een te kopen loop dan is met een fietsendrager door de winkel en ervaar het gewicht dat doet u thuis toch ook!

 

Monteren fietsendrager

Er is een zeer groot verschil van montage op de trekhaak.

Er zijn fietsendragers die je d.m.v. van een hefboom vast moet zetten en er zijn er die er opgeklikt moet worden en er zijn er die vast gedraaid moeten worden.

Wij adviseren kijk en probeer in de winkel met welk systeem u het beste uit de voeten kan, wederom speelt het gewicht van deze enorm mee maar denk er wel aan dat u iets koopt voor een langere tijd dus denk ook aan uw rug.

Indien u gaar rijden met elecktrische-fietsen ( trapondersteuning) zorg er dan voor dat de accu los maakt en leg deze in u auto. Reden hiervan is dat dit voor sommige merken wel 6 kg kan zijn per accu. Ook is het zo dat indien u een uitwijkmanoeuvre moet doen met u auto door wat voor omstandigen dan ook de accu's hierdoor los kunnen komen en als projectiel gelanceerd.

Het zelfde geld voor mensen met een kinderstoelje ( fietstas )op de fiets ons advies is haal deze tijdens de rit van u fiets dit voorkomt veel schade aan u en aan andermans auto. Door de rijwind wordt de fiets geheel ontzet.

Afstand fietsen

Er zijn diverse fietsendragers fabrikanten zo zijn er ook diverse verschillen in afstanden tussen de fietsen.

Kijk voor dat u een fietsendrager koopt naar de ruimte tussen 2 fietsen..

U zult zeggen waarom?

Nou er zijn merken waarbij de afstand tussen 2 fietsen variŽren van 17 tot 27 cm.

In sommige gevallen is het zo dat deze tijdens het rijden elkaar raken en daardoor u fiets kan beschadigen( lak).

Probeer dit uit met uw eigen fietsen of ze elkaar niet raken want ook per fietsmerk zijn verschillende breedte in fietsen.

 

Wielen vast zetten.

Men kan de wielen vast zetten  d.m.v. riempjes, met elastieken en d.m.v. van aantrekrubbers.

In alle gevallen is het advies altijd een extra setje riempjes of spanrubbers mee te nemen want deze gaan altijd defect wanneer het niet uitkomt.

 

Mochten er evt. op- of aanmerkingen zijn of heeft u evt. extra info nodig  graag een e-mailtje zodat ook uw ervaring gedeeld kan worden.

Home